Zonder visie is de toekomst van een ondernemer onzeker

Van het verleden kun je veel leren maar je kunt het nooit meer veranderen. Het aardige van de toekomst is dat je die wel voor een flink stuk in eigen hand hebt. Nu het economisch een stuk beter gaat ontstaat al snel het risico om alle aandacht en energie alleen op het heden te richten. Wat tijd en aandacht reserveren om ook over de toekomst na te denken is geen overbodige luxe. Juist in de huidige tijd, waarin de ene ontwikkeling alweer snel zal worden ingehaald door nieuwe ontdekkingen en denkbeelden, kun je als ondernemer niet buiten het ontwikkelen van een visie.

Meedeinen op de economische golven van nu of een doelstelling bepalen?
Aan de hand van een toekomstvisie voor je onderneming wordt het eenvoudiger om je doelstellingen te bepalen. De logische stap is het vaststellen van de inspanningen die nodig zijn voor het invullen van de doelstellingen. Zeg daarbij niet te snel dat de toekomst zoveel onzekerheden in zich heeft dat een exercitie als hierboven vermeld, geen zin heeft. Zonder visie en doelstellingen heb je geen houvast en zal de omgeving, in de breedste zin van het woord, bepalen hoe je onderneming verder gaat.PlanC

Een visie kent een bandbreedte
Als je een visie hebt bepaald, dan heb je dat gedaan met de inzichten van nu. Er is dan ook niet mis mee als je periodiek, maar minimaal eens per jaar, onderzoekt of je visie moet worden bijgesteld. Het zou kunnen zijn dat door ontwikkelingen in je eigen onderneming maar vooral ook door veranderde externe omstandigheden, hier een noodzaak voor is. Misschien moet alleen het traject naar de doelstelling worden geactualiseerd. Op deze wijze blijft je visie actueel. Een positief bijkomend verschijnsel bij het beschikken over een visie, is dat je ook je klanten kunt overtuigen dat je er ook in de toekomst voor hen zal zijn.

Praktische hulp bij het ontwikkelen van een visie, doelstelling en uitvoering?
Neem gerust contact op om, zonder enige verplichting, over deze aspecten van gedachten te wisselen. Je kunt rekenen op een objectieve benadering en het vertrouwelijk omgaan met de gedeelde informatie.
Als senior adviseur kan ik bogen op een veelzijdige kennis van zaken, die ik met plezier ten dienste stel tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Als adviseur ligt mijn werkterrein binnen een straal van ca. 30 km. rond Gouda.

 

logoklein    Cor Sul senior adviseur en tekstschrijver.

   Telefoon: 0182521141

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.