Klager of beklaagde, je wilt het allebei niet zijn.

Als ondernemer, in welke branche dan ook, staat ondernemen centraal. Daaraan komen veel anderen aan te pas. Klanten, leveranciers, personeel, dienstverleners, handhavers en overheden. Het ideale beeld zou zijn dat je doen en laten met iedereen even soepel verloopt. Gelukkig is dat in de meeste gevallen ook realiteit. Desondanks kan er een kink in de kabel komen als een probleem met een van de genoemden niet oplosbaar lijkt. Erger nog dat het uitdraait op een conflict. Nog vervelender is als alleen een juridische strijd tot een oplossing kan lijkt te kunnen leiden.

Een oplossing via overleg is de beste optie.weegschaal

Overleg kost tijd, vraagt om geduld en vereist tact. Tijd is meestal schaars, geduld is niet voor elke ondernemer weggelegd en als hij of zij over veel tact beschikt zijn er zaken waarbij die eigenschap liever wordt ingezet. Maar goed, er kan een moment komen dat de partijen zijn uitgepraat en de gedachte opwelt om het maar juridisch aan te pakken. In zo'n conflictsituatie is dat nu juist het kritische moment. Als praten niet meer helpt is de ervaring dat beide partijen echt met de hakken in het zand gaan staan. De rechter komt in beeld.

Juridische hulp lijkt onafwendbaar.

Alleen grotere ondernemingen hebben de beschikking over juridische kennis of juristen tot hun beschikking. Maar voor een ondernemer die met het conflict eigenlijk helemaal niet in de buurt van een rechter wenst te komen rest niet anders dan rechtskundige hulp inroepen. Vanaf dat moment is het van belang om te voorkomen dat er onbedoelde toezeggingen worden gedaan. Dus ook geen verdere correspondentie die later zich tegen je kan keren. Laat vanaf dat moment een juridisch adviseur naar je probleem kijken. Daarbij zal de insteek zijn te voorkomen dat de rechter het eindstation wordt. Een ervaren juridisch adviseur kan vaak helpen om op basis van wetgeving en regels de partijen weer aan tafel te krijgen. Aan de andere kant kan hij u aangeven hoe uw kansen zijn of op welke wijze een middeling mogelijk is.

Een rechtsgang kost geld dat beter aan andere zaken besteed kan worden.

Elk conflict van welke omvang dan ook, leidt altijd af van wat u als ondernemer wilt doen. Een rechtsgang kost je extra tijd, meer geld dan je lief is en ontregelt ook nog je goede stemming. Natuurlijk kost een juridisch adviseur je ook geld maar hij kan je veel grotere kosten besparen. En als door zijn toedoen je meer tijd overhoudt om te ondernemen is dat een vorm van winst.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen